Nezabudli ste na kvalitné osvetlenie vašich schodov?

Charakteristika osvetlenia a jeho využitia je vlastne veľmi jednoduchá. Využívame ho všade tam, kde v prípade tmy potrebujeme mať svetlo, aby v konkrétnom priestore vznikla dostatočne kvalitná viditeľnosť. Osvetlenie tak dokážeme využiť prakticky všade, napadne nás x možností, ale myslíme takisto na osvetlenie schodiska?

Žena ide hore schodmi.jpg

  • Ide totiž o priestor, kde je viditeľnosť skutočne dôležitá, a to najmä z hľadiska bezpečnosti, no takisto môže ísť o nápaditú dekoráciu interiéru.

Aby sme dosiahli opisovaný efekt, praktickým spôsobom môžeme využiť led pásky https://www.ledprodukt.sk/13-led-pasiky-5m. Určite oceníte ich variabilitu a fakt, že poskytujú možnosť všestranného využitia podľa vlastných predstáv. Takisto môžete určiť ich mieru či presný bod, kde budú umiestnené.
Z pohľadu domácnosti a interiérov sa práve schodisko radí k rizikovej oblasti, pri ktorej hrozí možný pád a následné zranenie. O to viac v prípade, ak sa po ňom pohybujeme počas tmy, respektíve neskorých nočných hodinách. Zažiada sa nám ísť na toaletu alebo sa len niečoho napiť,… vieme, že tmavé priestory nie sú práve komfortné.
Aké sú teda možnosti funkčného osvetlenia?
Každopádne sa odporúča siahnuť po moderných svietidlách. To znamená, že zrejme nebudeme používať akési stredoveké svietniky, ale dnešné svetelné produkty, ktoré by však bolo možné nejakým spôsobom umiestniť na toto požadované miesto.
Z tohto pohľadu máme na výber predovšetkým dve možnosti, ktoré je ale takisto možné skombinovať.
Prvou možnosťousú svietidlá stropné či nástenné. Stropné v podobe lustra predovšetkým vtedy, ak je strop dostatočne vysoký, nástenné sa prakticky nemusia líšiť od tých ostatných v našom interiéri.
Druhá zaujímavá možnosťmá formu už spomenutých led pásikov, ktoré sú vhodné na podsvietenie, respektíve nasvietenie každého z konkrétnych schodov či bodov, ktoré uznáme za efektívne.

Žena stojí na schodoch, biele nohavice.jpg

  • V prípade led pásikov vravíme takisto o dekoračnom podsvietení, ktoré vizuálne obohatí celé schodisko.